Klima kullanımında en sık karşılaşılan problemlerin başında klimanın koku yapması gelir. Bunun farklı nedenleri olmakla birlikte en büyük sebebinin zamanında bakım yapılmaması olarak değerlendirilebilir.
Yaşam alanlarına yüksek konfor sağlayan havalandırma sistemleri arasında yer alan klimalar, özellikle yaz aylarında daha fazla ihtiyaç duyulan cihazlar haline gelir. Her elektronik cihazda olduğu gibi klimalarda da bazı arızalar meydana gelebilir ve birtakım problemlerle karşı karşıya kalınabilir. Bu problemlerden biri de sık karşılaşılan koku yapma problemidir.
Klima Neden Koku Yapar?
Klimanın koku yapmasının birçok nedeni olabilir. Bunlardan en sık kokuya neden olan etkenlerin başında, hava filtrelerinin düzenli olarak temizlenmemesidir. Uzmanlar, özellikle yaz aylarında ortamın havalandırılması ve serinlemesi için kullanılan klimaların iç filtrelerinin düzenli olarak temizlenmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunmaktadır. Bunun haricinde klimada kokuya neden olan diğer etkenler şunlardır;
- Klimanın bulunduğu ortamda sigara içilmesi,
- Ortamın nemli ve rutubetli olması,
- Havada biriken tozların klima üzerine sinerek burada toplanması,
- Klimanın bulunduğu ortamda çeşitli bazı kimyasal maddelerin bulunması, klimada kokuya neden olur.
Klima Kokusu Nasıl Engellenir?
Klimaların koku yapmasının başlıca nedenleri, yukarıda saydığımız etkenlerdir. Bu etkenleri en aza indirmek ve düzenli olarak bakımını yapmak, klima kokusunu engellemeye yardımcı olacaktır. Bunlar haricinde klima kokusunu engellemek için yapabileceğiniz bazı uygulamalar şunlardır;
Filtre Temizliği
Klimaların iç ünitesinin önünde yer alan hava filtresi, klimanın koku yapmasına en çok neden olan parçalardan biridir. Normalde 15 günde bir temizliğinin yapılması önerilir. Eğer uzun bir süre klima iç filtresi temizliği yapılmazsa, klimada koku ile birlikte performans kaybı da görülmeye başlanır. Bu nedenle filtre temizliği, önemli bir üzerinde durulması gereken bir konudur.
Filtre Temizliği Sonrası Oda Spreyi
Filtre temizliği yapmak tek başına bazen klima kokusunu engellemeye yardımcı olmayabilir. Bu nedenle temizlik yapıldıktan sonra mutlaka oda spreyi kullanmak gerekir. Tabi kullanacağınız kokunun ağır olmamasına dikkat etmenizi öneririz.
Su Tahliye Hortumu Bakımı
Klimaların koku yapmasına neden olan bir diğer etken ise su tahliye hortumudur. Genellikle ortamın dışında tutulan hortumlar, zaman içinde kirlenerek içerisinde tortuların oluşmasına neden olabilir. Klima bakımı yaparken ihmal edilmemesi gereken önemli bir diğer noktanın da tahliye hortumu olduğunu ve bakımının düzenli bir şekilde yapılması gerektiğini belirtmemiz gerekir.
Önerilen Ayarda Çalıştırın
Klima kullanılırken özellikle de yaz aylarında havaların bunaltıcı derecede sıcak olması, bazen yanlış ayarda çalıştırılmasına neden olur. Aslında bir ortamın ortalama ne kadar serinlikte olması gerektiği bellidir. Ama buna rağmen yüksek bir derecede ya da önerilen ayardan daha düşük bir ayarda çalıştırmak hem klimanın ömrünün azalmasına hem de koku yapmasına neden olabilmektedir. Bu yüzden belirtilen ayarda klima çalıştırmak gerekir.
Düzenli Olarak Bakım Yaptırın
Elektronik cihazlar oldukları için klimalar zaman zaman bazı arızalarla karşı karşıya kalabilirler. Bu durumların önüne geçmek ya da en aza indirgemek için yapılması gereken en doğru şey, klima bakımının düzenli olarak yaptırılmasıdır.
Servis bakımı ya da rutin olarak kullanıcıların yapmaları gereken
bakımlarının düzenli olarak uygulanması, klimada koku yapmanın önüne geçmede son derece yardımcı olacaktır.
Özellikle mevsim geçişlerinde klimanın kullanılmaması ve
mevsim başlangıcında yeniden aktif şekilde kullanılması, klimada koku oluşumuna neden olabilmektedir.
Uzmanlar, klima bakımının günlük, haftalık ve aylık olarak periyodik şekilde yapılması gerektiğini söylüyor. Bu konulara dikkat ederek klima kullanmaya devam ettiğiniz sürece
koku yapma problemi ile karşı karşıya kalmayacaksınız.
Bir yanıt bırakın